Quinoa

Blog
  • [wist je dat?]
  • [TIL]

Wist je dat quinoa schaars is geworden in Nederland? Of weet je nou nog niet wat quinoa is? (In het laatste geval, prijs jezelf gelukkig – het is schaars in Nederland. Wat je niet kent, kan je ook niet missen.)

Quinoa (officieel spreek je dit uit als kienwa, maar dat doet niemand, dus zeg maar gewoon kienowa) is een klein zaadje uit Zuid-Amerika dat heel gezond is. Eerst aten alleen stoffige eigenaren van ecologische winkels in Drenthe dit, meestal omdat ze er a.) bij zweren en b.) de voorraad maar niet verkocht werd en ze het dus zelf maar moesten opeten voor de houdbaarheidsdatum zou verlopen.

Tot de zaden ontdekt werden door de hipsters. Tout Amsterdam at quinoa bij Hannekes Boom en het gebombardeerd werd tot superfood. En het is ook nog eens biologisch (dat laatste vooral omdat de boeren in quinoa vooral ouderwetse methoden gebruikten, omdat ze geen geld hadden voor nieuwerwetse technieken en gemodificeerde zaadjes, maar dat terzijde).

De boeren in Peru kunnen hun geluk niet op. Ze verdienen tegenwoordig veel meer, ze exporteren 90 procent van hun oogst voor de dubbele of driedubbele prijs. Keerzijde is dat quinoa daarom amper te verkrijgen is in de supermarkten. Je moet er meestal voor naar zo’n stoffige ecologische winkel. Als je het hebt gevonden, koop dan minstens twee zakken. Mocht je het niet te eten vinden, kan je het heus wel ergens kwijt bij je naarstig zoekende supehfoohdmedemens.

Waarschijnlijk krijgt je je vleesetende vriend niet aan de quinoa als je hem probeert te verleiden met de woorden ‘gezond zaadje’. Jakkie. Gooi het liever over een andere boeg: exclusiviteit. Je hebt stad en land afgezocht om dit superfood (kijk wel uit met deze term, het kan averechts werken) te vinden. Hoezee! Gevonden. Van Quinoa wordt je slank en sterk en het is prima te nassen! En we hebben het in huis, twee zakken nog wel! Euforisch van dit nieuws zal hij helemaal vergeten te vragen of er ook spekjes bij mogen.